UA-38196275-1

dissabte, 28 d’abril de 2012

Instants eterns
En tornar d’un viatge per Elx i Tabarca, amb parada a Altea, amb alumnes de batxiller, carregats de sensacions i d’esclats juvenils de vida, ara farà cinc anys, vaig escriure un correu a Joan Borja amb aquest mateix títol. La seua resposta immediata acabava amb una demanda hedonista i vitalista: "per a quan, nous "instants eterns"?"
Hem hagut d’esperar uns anys per retrobar-nos, amb alumnes pel mig, per viure uns nous instants que ens han tocat fibres molt sensibles. Joan Borja, estovant-se per terra, amb ulls de peix, somriure d'infant, torcent dolçament el coll, mentre Miquel Gil cantava enmig el corredor el "Veles e vents" marquià o “La cançó de la rosa de paper” estellesiana, esguitats per versos sobre mestres (dels que hem anat compartint ací) recitats per universitàries amb acreditació de col·laboradores al pit, com sagetes directes al cor. I, com una aparició tel·lúrica, la bella alumna de Guardamar, amb la seua fonètica de frontera de la ratlla de la llengua, llegint el poema “Entusiastes”, que es clogué entre aplaudiments i que, ben segur, m’hagué de rebentar alguna vena íntima que encara perdura.
El I Congrés Geografies Literàries quedà clausurat el dia de sant Marc, el vint-i-cinc d’abril. Alegries als rostres dels participants. Bonhomia col·lectiva. La bona gent que s’havia aplegat a la cita, marxava amb rastres felicitaris. A la cloenda el professor parlà als assistents de les seues beceroles docents. De les seues primeres eixides escolars. De Reus. De Sant Sebastià de Palagrugell. De joves d’Ontinyent que boten, la boina al cap, el cementeri de Llofriu. De la Girona de Josafat  i de la Palma de Mort de Dama. De joves que escriuen al tren o al cafè. De l’emoció per eixir de l’aula amb el professor. Parlà d’entusiasme renovellat. D’alumnes d’institut i d’alumnes d’universitat.
Del xic del pantaló vermell (que, com a bon biògraf, s’hi féu present) que es capaç de fer escriure i cantar versos populars. Del periodista que, en acabar una recitació, quedà clavat a la casa on morí la filleta d’Estellés. D’aquella alumna que, en tornar d’una jornada burjassotiana, escrigué en un fòrum un compendi d’emocions de tot allò que perdura dit “Oh, Súnion” (la mateixa que fa unes hores, com una profecia de fidelitat, m’ha escrit, des de la Marina, per preguntar-me pel congrés). Hi havia antics alumnes que m’escoltaven i treien somriures emotius. Com la xica que gravava i feia fotos, com el novel·lista recercador de llegendes, com els alumnes del màster, com els més recents encuriosits per l’atmosfera congressual. Hi era a l’epicentre de la sala, com una mostra de fidelitat, la cap de departament de l’institut on el professor treballà dèsset anys abans de deixar-ho. Cal deixar els llocs, abans d’esdevenir incompetent. Ho ha explicat avui Pep Guardiola, en un exercici més de dignitat i saviesa: 'L'entrenador ha de tenir l'energia necessària per contagiar-la als jugadors, i jo ho l'he de recuperar, reposant, allunyant-me”.
En els últims anys el professor ha reposat ben poc. Treballs i dies. Costen de trobar i, quan arriben, són efímers. Cal caçar instants, instants eterns. Aquell moment en què el cor de ferro s'entendreix. Mirades joves, somriures de joia, paraules captivadores, abraçades que exalten la vida.  De tot açò hi ha hagut en els darrers dies.
Com si fora protagonista d’una pel·lícula de John Ford, en la taverna celta, amb cerveses denses que netejaven les goles i les ànimes, amb una música irlandesa de fons, el meu escuder fidel, davant de les sis àngels per testimoni, pronuncià la sentència: “a partir de demà rebràs les ires i els calbots, jo no podré defensar-te, ara company hauràs de caminar sol”. Naixem i morim sols,  però necessitem dels altres ("You'll never walk alone").  La nit era freda i la sempre valenta doctora del seny, havia encara de travessar el cos mortal de València en bicicleta. Abraçava l’amic fidel, el poeta amb còrpora de pilotari. El violí encara foradava la neurona quan deixava a la finca dita Ferca la biòloga de més efusives abraçades.
Enrere quedaven moments de rara intensitat. La vida havia trencat l’asèpsia de l’edifici blanc. Somnis molt geolocalitzats havien aturat el dia. Anirem a Reus amb les professores del GF. Menjarem una paella multitudinària a Carcaixent. Amb els més resistents pujarem a Castelló per enraonar llargament amb l'home savi, el senyor Monferrer. Pujarem a la terra interior de Vic. Anirem a Bocairent en una nit d’hivern. Buscarem encantades impossibles per barrancs nostrats. Cercarem geografies interiors. Ens trobarem tots plegats en un dia sense hores. Farem xarrera. M’aclame a tu. Uns amors, uns carrers. Tot retorna, agrupant-se.
De tot això, de les vostres paraules, de cors ferits, d’alegria, dels vostres gestos, d’allò compartit, es fa la pasta del paper d’aquest llibre del professor.

3 comentaris:

 1. Sens dubte, un comentari emocionant, professor, per a cloure un congrés que ha desvetllat moltes emocions, almenys en mi però crec que en gairebé tots els assistents. He pogut recordar les meues aventures al teu costat, he tornat a sentir la veu de Víctor Gómez Labrado, he fet noves coneixences i he tornat sobre les fantasies de llegendes i de versos. Però sobretot m'he tornat a sentir l'alumne que començà aquest viatge -aquesta geografia- amb una experiència a La Drova. Aquest retorn al passat em recorda tot el que encara queda per saber i per recordar. Oh Súnion. Gràcies per aquest congrés, gràcies per aquestes emocions i tingues ben segur que al futur veuràs els fruits del que tu has plantat i hem garbellat entre tots.

  Ivan Carbonell

  ResponElimina
 2. Mira que ho poses difícil... Després de llegir un escrit tan redó com aquest sembla gairebé impossible afegir res.
  Només puc afirmar que tots els que hem pogut gaudir de tot l'"espectacle", ens sentim satisfets i contents. Un Congrés "de primera" i un grup carregat d'humanitat, d'entusiasme i de bons principis.
  Estic totalment d'acord amb Ivan: "veuràs els fruits" Alexandre, perquè la teua dedicació ha de ser premiada d'alguna manera.
  Jo també et done les gràcies per plantejar-nos estos reptes engrescadors i alliçonadors. Amb el paladar extasiat, esperaré impacient el pròxim!

  Seny i assertivitat!

  Júlia

  ResponElimina
 3. El xic dels pantalons vermells no pot fer més que arreplegar amb seny tots els aromes batallerians que s'han barrejat entre el congrés. Cal una biografia que cuide fins a l'últim detall, i no serà una tasca fàcil. Allunye's i repose, però no perda mai de vista el seu horitzó, i no deixe mai desemparats els seus alumnes.

  Amb l'entusiasme que prengué de l'homenot del barret i que ara està escampant més enllà de l'edifici blanc, vosté mai caminarà sol.
  SiC

  ResponElimina